EL COL·LECCIONISTA

Qualitat, singularitat, edició limitada

Mai s'havia fet res semblant al nostre país, ni en el món. Un vi de cirera sec i criança... A qui se li ocorre? Per descomptat a algú sense complexos relacionats amb el món del vi. Un enòleg que es preï sempre preferirà explorar el bast i extens territori vitivinícola abans que emprendre experiments de vinificació de fruites diferents al raïm.
Sovint passa que, persones alienes a un cercle professional concret, com en aquest cas el vitivinícola, desproveïdes de complexos, i per tant també de limitacions a l'hora d'idear productes nous, escometen projectes que ningú d'aquest sector hauria tingut en compte. I és normal, perquè aquestes situacions excepcionals es donen quan el context també ho és.
La suma d'una casualitat, un antic celler en desús, i un entorn de gran producció de cirera, va provocar l'aparició dels productes Sirot. L'antic celler es devia al fet que la nostra zona, tradicionalment, sempre va ser vitivinícola fins a poc després de la Guerra Civil. Gradualment es van anar abandonant les vinyes, afectats per la filoxera i el seu cultiu es va anar substituint pel de cirerer, que va acabar copant el paisatge de la nostra zona. Així doncs, els cellers que tenien totes les masies, van anar quedant en desús, entre d'altres coses, per falta de matèria primera amb la qual fer el vi.
L'any 2010, Josep Badell, en instal·lar-se en la masia Can Pi amb la seva família, va recuperar l'antic celler i la va posar a produir vi de cirera, en petites quantitats, fins que en 2014, amb una producció de 1500 ampolles, va fundar el primer vi de cirera criança, anomenat Sirot NegreCriança 2014. Fins avui, cap sommelier coneixia un producte així i, després de catar-lo, van coincidir en l'interessant de la troballa. Un vi de cirera que no fa gust de cirera? I la nostra resposta va ser una altra pregunta. A cas fa gust de raïm el vi?
El producte de la fermentació de la cirera pot ser tan complex, estructurat i disfrutable com qualsevol vi, això sí, amb les seves característiques particulars, que evidentment són un punt a favor, el fa únic.
Des de llavors, Bodegas Badell Herero, amb el seu nom comercial Sirot, ha anat elaborant diferents anyades que han demostrat una qualitat constant i una durabilitat d'almenys 5 anys en perfectes condicions, amb la qual cosa, podem afirmar que el vi de cirera també pot madurar amb el temps.
Sirot s'allunya de qualsevol idea preconcebuda relacionada amb la cirera i els seus licors. Tampoc cal esperar un vi dolç perquè es tracta del producte de la fermentació de cireres, que ja sabem que és una fruita dolça. Més aviat, usem la quantitat de sucre que conté la cirera per a obtenir un grau alcohòlic que rondi entre els 12,5° i els 13,5°. Per a això usem cireres extremadament madures que confereixen unes característiques molt especials als nostres vins de cirera.