VI DE CIRERA, EL PROCÉS

La verema de cireres se celebra a la primavera-estiu, que justament és quan més calor fa i quan és més complicat controlar la temperatura de les fermentacions.
Usem cireres molt madures per a obtenir el major grau alcohòlic possible que, segons la nostra experiència, pot oferir, en cireres madures, un grau de 8%Vol a 13,5%Vol.
La completa maduresa de la cirera que usem, aporta al nostre vi de cirera justament tot el sabor i aromes de cirera molt madura, que es combina amb aromes de maduixa, pruna, mora i gerd.


La criança de 9 mesos en roure francès aporta aromes de vainilla, cuir, terra, i permet la lenta fermentació maloláctica que suavitza i arrodoneix un brou fet sol amb cireres. Es torna dens, sedós i molt agradable al paladar.
Després de diverses proves amb diferents fustes, entre elles la de cirerer, castanyer i roure americà, ens decantem pel roure francès i la seva aportació al nostre vi de cirera. Les usem 5 anys i després les destinem a la criança de vinagres.


Després de la criança, el vi de cirera Sirot ja ha adquirit un to més fosc, i un lleuger rivet color teixeixi. Mostra una bona precipitació de llàgrimes i té un aspecte límpid. A primera vista, pel seu color, podríem dir que és un vi oxidat i vell, quan en realitat es tracta d'un vi de cirera criança.

Un dels aspectes més sorprenents de Sirot és que marida molt bé tant amb peix i marisc, com amb carns, verdures, postres de fruita, formatges, froie, arrossos, i un llarg etcètera que desgraciadament exclou al pernil salat. Què se li farà...
Per al copeig també resulta una beguda molt agradable. Es recomana consumir entre 13 °C i 18 °C graus, en funció dels gustos, però sobretot en funció de l'acompanyament. Peixos i marisc més aviat 13 °C, carns i arrossos millor 18 °C.
Per les seves característiques i possibilitats, Sirot Negre Criança és entre dues aigües. Entre la condició de semblar un negre o un blanc. Baixa tanicidad, acidesa que fa salivar i gran expressió de fruita porta al cap un blanc, però la carnositat, tons de fusta i fruits vermells de muntanya ens evoca més aviat a un negre.
Cada glop convida a continuar bevent i senta bé en l'estómac, no produeix acidesa i la seva suavitat pot enganyar als sentits, ja que ve acompanyat (en l'anyada del 2017) d'un gens menyspreable 12,5%Vol. d'alcohol.


CATA VISUAL