La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Vi de cirera? Només al Baix Llobregat

Publicado 13/07/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi de cirera? Només al Baix Llobregat

 
Torrelles, Sant Climent i Santa Coloma de Cervelló són terres de conreu de cirera, el ‘producte estrella’ de la zona com ja passa a llocs com el Valle del Jerte, a Extremadura. La diferència és que Josep Badell, fundador i propietari de les Bodegues Badell Herrera, ha creat una nova varietat de vi, única a la comarca, a Catalunya i a Espanya: vi de cirera.

 

Vaig agafar el cotxe i vaig endinsar-me pels camins de Torrelles, al costat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, però cada cop que m’apropava més a la Masia Can Pi, és a dir, al celler Sirot o les Bodegues Badell Herrera –segons si agafem el nom comercial del vi o el nom complet del celler-, semblava que estava arribant a un port de muntanya del Prepirineu. S’ha d’anar amb cautela si poses el GPS, perquè t’envia per un camí 4x4 per l’avinguda Torrelletes, ple de pedres i terra, encara que hi ha un camí asfaltat pràcticament fins a la masia per la urbanització Güell de Torrelles.

En arribar, vaig aparcar a l’entrada de la finca i vaig caminar uns 100 metres per un camí de terra fins a la masia on m’esperaven Josep Badell, la seva dona, la seva filla petita i dos gossos que van ser els primers a rebre’m. Vam seure a la taula de fusta al costat de la porta de la masia i em va explicar el que feien.

La idea va sorgir per accident

Badell em va explicar que tot va sorgir perquè sa mare “va fer un dia un suc de cirera en un pot de cigrons”, però no li va agradar i el va deixar a la nevera. Mesos després, per a la sorpresa de Badell, no era dolent, sinó que estava fermentant i fent-se vi. Així és com va sorgir la idea que anys més tard va portar Badell i la seva família a fer el primer vi de cirera del país el 2010 i sortir al mercat al 2016. Tota una casualitat que es repetiria anys més tard amb el vinagre. “Jo tirava el vi al terra quan el tastava perquè la casa fes olor a vi i llençava el que es feia malbé, però després vaig pensar que podria fer un vinagre de cirera molt bo”, explica l’amo de Sirot.

Aquest accident l’ha portat a crear un vi únic, diferent a com el coneixem: no és de raïm, sinó de cirera, i el fa madurar nou mesos en bóta de roure francès, en un celler petit a la planta baixa de la masia on viuen. La producció a l’any d’ampolles està al voltant de les 2.000 o 3.000, una producció molt limitada d’on surt no només el vi únic. També aprofita les cireres per fer licor, vinagre i, òbviament, també les ven a granel.

El vi de cirera no té gust de cirera

Badell m’ofereix el seu vi per tastar-lo. L’ensumo, però en donar-li el primer glop li dic: “Pensava que tindria gust de cirera!”. Ell, amb un somriure a la cara –possiblement perquè ja havia sorprès a més gent el seu gust no cirerer-, em diu: “És veritat que no té gust de cirera, però el vi té gust de raïm?”.

Realment aquesta afirmació em va impactar, però a primera vista tenia raó. “Tant el de raïm com el de cirera són producte d’un procés de vinificació basat en la fermentació alcohòlica. Després d’aquest procés, ni el raïm és raïm, ni la cirera és cirera. Ambdues hauran patit un procés de transformació que dóna com a resultat una beguda alcohòlica, àcida, amarga i amb certes particularitats heretades de la fruita d’origen: en el nostre cas la cirera”, va concloure Badell per explicar-me perquè tenia gust de vi i no a suc de cirera, com molts suposarien.

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?